Meer informatie

Wachtwoorden

Voor de meeste internetdiensten heeft u een account nodig. Bijvoorbeeld het account dat u bij een webwinkel maakt wanneer u daar iets koopt. Een account bestaat uit een combinatie van een gebruikersnaam en een wachtwoord waarmee u kunt inloggen bij een internetdienst. De gebruikersnaam is vaak uw e-mailadres. Het wachtwoord kiest u zelf.

Het is aan te raden om voor de diverse accounts niet uw belangrijkste e-mailadres te gebruiken. Het is namelijk altijd mogelijk dat de e-mailadressen die worden gebruikt voor het aanmaken van accounts op een website worden verzameld en doorverkocht. Daardoor kunt u op dat e-mailadres ineens veel spam ontvangen. U kunt beter één of enkele gemakkelijk te vervangen gratis e-mailadressen als 'wegwerpadres' gebruiken voor het aanmaken van accounts. Via Outlook.com (voorheen Hotmail) of Gmail kunt u eenvoudig gratis e-mailadressen maken.

Een wachtwoord is een combinatie van cijfers en letters en soms ook andere leestekens, waarmee op internet uw gegevens worden beveiligd. Het is de 'sleutel' tot uw gegevens. Het kan het wachtwoord zijn van uw e-mail, uw gegevens bij het energiebedrijf, uw internetabonnement, maar ook van internetbankieren. Een wachtwoord zorgt ervoor dat alleen u toegang heeft tot uw gegevens.

Het is erg belangrijk een wachtwoord te kiezen dat 'veilig' is. Als iemand anders uw wachtwoord zou raden, bijvoorbeeld een hacker, kan hij bij uw gegevens en van alles wijzigen. Dat moet u zien te voorkomen. Bij de meeste websites mag u zelf uw wachtwoord kiezen. Soms krijgt u een wachtwoord toegewezen. Het is verstandig een toegewezen wachtwoord daarna altijd te wijzigen.

Het is verleidelijk om een makkelijk te onthouden wachtwoord te kiezen en hetzelfde wachtwoord voor verschillende diensten te gebruiken. Daarmee loopt u echter risico. Cybercriminelen stelen wachtwoorden op websites met lage beveiliging en proberen datzelfde wachtwoord en dezelfde gebruikersnaam dan te gebruiken in een veiligere omgeving, zoals websites van banken.

Als u meer aandacht besteedt aan het samenstellen van uw wachtwoord en het wachtwoord varieert, zijn uw gegevens beter beschermd.

Gebruik ook niet overal hetzelfde wachtwoord. De veiligheid van de gegevens die u invoert bij verschillende internetdiensten (groot of klein) is niet 100 procent gegarandeerd. Wordt het wachtwoord dat u nauwkeurig heeft samengesteld bij een van de diensten gehackt, dan moet u overal uw wachtwoord veranderen om te voorkomen dat er misbruik van wordt gemaakt.

In Uw persoonlijke internetadressen en wachtwoorden logboek vindt u tips om veilige wachtwoorden te maken.

 

Tip! Geheime vraag

Websites bieden bij het maken van een account vaak ook de mogelijkheid voor het instellen van een 'geheime vraag'. Met behulp van het door u gegeven antwoord op een persoonlijke vraag kunt u later het wachtwoord opnieuw instellen, mocht u het vergeten zijn.
Het is verstandig dat niet te doen. De antwoorden op die vragen zijn vaak eenvoudig op te zoeken. Bijvoorbeeld: wat is de meisjesnaam van uw moeder? Wat is uw geboorteplaats?
Als een website u verplicht tot het instellen van een geheime vraag, gebruik dan bijvoorbeeld een variant op uw basiswachtwoord als antwoord.